Tips til ukens bilde – sette sammen bilder til ett bilde (Oppdatert)

I flere av våre små konkurranser i det siste og framover har vi oppgaver som gjør at vi må sette sammen flere bilder til ett. Det vil si lage diptych eller triptych som det oftes kalles på engelsk. Vi har nå laget en artikkel som gir deg tips til hvordan enkelt gjøre dette.

Dersom dere foretrekker Photoshop så finner dere en av de bedre beskrivelsene her. Julieanne Kost fra AdobeTV viser hvordan man lager en triptych i Photoshop CS4, men du finner igjen de samme funksjonene i senere versjoner av Photoshop.

Alternativt så finnes det mange app’er både på mobile enheter og PC’er som kan gjøre det samme. På Mac kan dere f.eks. åpne AppStore og søk på «photo frame» eller «photo collage». På Windows åpne Microsoft Windows App Store og søk på det samme.

Apple AppStore
Apple AppStore

 

Windows AppStore
Windows AppStore

 

 

Til slutt så kan vi fortelle at dette er relativt enkelt å gjøre i Adobe Lightroom også. I Lightroom velger dere bilder dere vil jobbe med og bruker Print modulen til å lage et bilde. Det vil si at du lager en utskrift til jpg i stedet for å sende det til printeren. Et viktig tips å vite om i Lightroom er følgende:

Øverst til høyre i Lightroom kan man velge layout style. Der er det tre valg å velge mellom: Single Image/Contact Sheet, Picture Package, eller Custom Package.

Single Image/Contact Sheet lar deg skrive ut ett eller flere bilder i samme størrelse.
Picture Package lar deg skrive ut ett bilde i forskjellige størrelser (ikke så interessant i denne sammenhengen).
Custom Package lar deg skrive ut flere bilder i forskjellige størrelser.

Ta en titt på videoene under så får dere en bedre gjennomgang.

I disse videoene tar jeg litt lett på hvordan jeg kom fram til størrelsen på bildene for at de skal passe til Ukens Bilde krav til bildestørrelser. Under vil dere finne en litt nærmere presisering av dette for de som er interesserte. Den neste biten er teknisk og matematisk. Dere trenger ikke å bry dere med alle detaljene om dere ikke vil. Dere kan gjøre det enkelt:

  • lag bildet så stort dere vil f.eks. bruk A4/A3 størrelse på papiret i stedet for å lage egen bildestørrelse,
  • legg bildet tilbake i Adobe Lightroom og
  • bruk beskjær og eksporter funksjonen for å få bildet i en størrelse som passer til Ukens Bilde innleveringen.

Jeg foretrekker å ha bildet i ferdig størrelse, eller ha papir som passer perfekt til mine bilder, derfor har jeg ofte laget egne papirstørrelser.

Som sagt i videoen – de fleste bilder rett fra kameraet kommer i to forskjellige bildeformater. Det ene størrelsesforholdet er i forhold 3:4, det andre 2:3 – vi tenker ofte på det som 10cm x 13cm bilder eller 10cm x 15cm bilder.

Jeg tar utgangspunkt i 2:3 bilder da dette er det som brukes i de fleste speilrefleks-kamera.

Kravet til Ukens Bilde er at det skal være 1280 piksler på lengste siden. Når vi skriver til JPG fra print-modulen i Lightroom så kan vi velge oppløsning. Vanlige valg er 150 dpi/ppi, 300 dpi/ppi, 360 dpi/ppi osv.

  • DPI = Dots pr. inch og
  • PPI er Pixels pr. inch.

Det ene tallet er for hva som skal vises på papiret og det andre er for hva som vises på skjerm. For vårt eksempel kan vi bruke dette tallet for å finne ut hvor mange cm vi må sette på arket vårt for å få minimum 1280 piksler på lengste siden.

Dersom vi bruker 300 dpi/ppi så får vi dette 1280/300 = 4,2667″ som igjen blir til 4,2667 * 2,54 = 10,84 cm. Dersom vi skriver til JPG med 300 DPI så må vi velge ark som er større enn 10,84 cm på lengste siden.

Det vil også si at dersom vi har et ark som er ca 11 cm på lengste siden og vi velger 300 ppi når vi skriver til JPG så er bildet ca 1300 piksler på lengste siden. Formel: (11 cm / 2,54 ) * 300 ppi = 1299 piksler.

Når vi vet dette, så kan vi planlegge triptych og diptych størrelsene våre. Da ser vi på bildestørrelse, tenker litt på hvordan bildene skal grupperes. Finner ut hvor store avstand vi ønsker at det skal være mellom bildene og rundt bildene og lager et ark-format som passer til vårt valg. Gjerne tegn en liten skisse på hvordan du ønsker det. Lag et papirformat som passer til skissen din og bruk Lightroom/Print modulen for å skrive til JPG.

  • Eksempel: 3 stk bilder på 10×15 cm.
  • Jeg ønsker dem ved siden av hverandre (3 * 10) => 30×15 cm.
  • Jeg ønsker 0,5 cm mellom dem (30 + 0,5 + 0,5) => 31×15 cm
  • Jeg ønsker 0,5 cm ramme rundt det hele (32 + 0,5 + 0,5) og (15 + 0,5 + 0,5) => 32×16 cm
  • (32 cm/ 2,54) * 150 ppi = 1890 piksler

Lykke til i fremtidige konkurranser.