Ytre Hebridene, en natur- og fotoopplevelse

Nå som fototurene ikke går særlig langt fra dørterskelen,  kan dette være tiden for å planlegge- og å samle inspirasjon, inntil du og kameraet kan legge ut på reise igjen.

Inspirasjon får vi i massevis av Randi og Lars Wilhelmsens fantastiske bildefortelling fra deres tur til Ytre Hebridene sist sommer:


“Hebridene er øyene på vestkysten av Skottland. En gang under norsk herredømme, og da kalt Sudreyar (Sørøyene). Ytre Hebridene er den lange rekken av øyer som ligger lengst ute nordvest i havet. Ca 25 000 innbyggere på 3000 km2. Det norrøne arven finner du først og fremst i navn på steder og landskap. «-ay»er øy, «-nis» er nes, «-dal» er dal, «-vat» er innsjø

For den som er glad i landskapsfotografering, liker å ha landskapet for seg selv og som kan greie seg uten mye komfort, er Ytre Hebridene et eldorado.

Ytre Hebridene er preget av åpne landskap. Skog finnes nesten ikke. Den hogg vikingene ned. Det er sjelden noe som stenger for synet. Her møtes himmel og hav nesten hvor du enn snur deg. Været er aldri kjedelig, snu deg mot vest og se utover havet, og du ser hva som kommer.

Mange steder lever sjø og land i en tett og spesiell symbiose. Lavtliggende terreng og stor forskjell på flo og fjære (4-5 meter mange steder) gjør at det stadig er veksling mellom hva som er land og hva som er sjø, og hva som er hav og hva som er innsjø.

Det kanskje mest spektakulære på Ytre Hebridene er strendene. Få steder i verden finner du så mange store, kritthvite, nesten uberørte strender.

Strandsonen, bestående av «machair», er det som gir næringsgrunnlaget. Machair er tidligere havbunn og sand som har blitt tørrlagt etter hvert som landet steg. Sanden består av nesten 90% skjell. Dette danner frodige gressletter, bla annet fordi vinden blåser sanden innover og dermed nøytraliserer syrenivået i myrene.

Ytre Hebridene har også fjell å by på. Ikke så høye kanskje – men opp til en 600-700 moh. Uansett, du skal ikke vinne mange høydemeter før utsikten blir formidabel i dette øyriket.

Ikke all kyst er sandstrender. Det finnes også mye flott og fotogen klippekyst.

Sauene går ute hele året og du treffer mer sau enn folk når du vandrer rundt. Forholdstallet er kanskje 1 til 100?

«Hovedstaden» på Ytre Hebridene heter Stornoway, grunnlagt av vikingene på 800- tallet, og har i dag ca 7000 innbyggere. Stornoway kommer av norrønt «stjornavagr» dvs stjernevågen. Antakeligvis en referanse til navigering. Byen ligger i en lun og skjermet vik. Ved byen ligger også Lew Castle (her representert med et lysthus) med en stor park og friområde, en sterk kontrast til naturen på øyene ellers.

Skulle du ha lyst til å utforske Ytre Hebridene når det igjen blir mulig å reise, så er det enklest med fly til Edinburgh og leiebil videre til vestkysten. Det er to fergeoverganger; fra Uig på Isle of Sky til Locmaddy på North Uist, eller fra Ullapool til Stornoway på Lewis. Du må regne en overnatting før du er framme. Forhåndsbestilling av ferge og overnatting er sterkt å anbefale.

Anbefalt lesing om Ytre Hebridene: Peter May: The Lewis Triology. Velskrevet spennende krim, men som også beskriver øyenes fascinerende natur, kultur og historie. Finnes også i norsk oversettelse. Det finnes også en fotobok som matcher krimbøkene”.


Ønsker du å sende inn bilder inspirert av Randi og Lars’ reise? Har du et inspirerende fotoprosjekt du jobber med? Har du nyttige tips og triks om teknikk du har lyst til å dele med andre? Har du forslag til interessante steder man kan fotografere? Eller har du rett og slett et godt bilde du synes andre bør se og du vil fortelle litt om?

Vi trenger flere slike positive saker til hjemmesida vår og selv om vi nå ikke kan samles, kan vi bruke fotointeressen vår til å inspirere hverandre og bruke kreativiteten vår til å gjøre dagene litt lysere for oss selv og noen rundt oss?

Har du lyst til å bidra, send en e-post (gjerne med bilder) til info@oslokameraklubb.no, så har vi noen positive saker å publisere på hjemmesida utover våren.