Fotoutstilling med klimabudskap på Ly

Med utstillingen “Klimaendringenes ansikter” på Ly, tar OKK medlem Jill Johannessen oss med til øya Kutubdia på Bangladeshs østkyst, hvor vi gjennom foto og film får møte mennesker som står i klimaendringenes frontlinje.

Geografisk beliggenhet, befolkningstetthet og fattigdom utgjør en dødelig cocktail i et av de landene i verden som er mest sårbare overfor klimaendringer. Sykloner, flom og stigende havnivå sluker hjemmene og levebrødet til millioner av mennesker i Bangladesh. På Kutubdia, som ligger på østkysten, har havet vasket bort landsbyer og øya vil forsvinne innen tretti år hvis den globale oppvarmingen fortsetter som nå. Ifølge FN kan 30-40 millioner bangladeshere ende som klimaflyktninger innen 2050.

– Jeg har ikke ord som kan beskrive dette. Vi hadde et hjem, jordbruksland og husdyr på Kutubdia. Syklonen og stormfloen i 1991 ødela huset vårt og jordbrukslandet vi hadde ble ødelagt av saltvann. De siste ti årene har vi bodd her på Kutubdia Para i slumliknende forhold», forteller klimaflyktning Meena Khatun.

Jill håper at utstillingen kan være en påminnelse om at millioner av mennesker ikke sover trygt om natta i frykt for klimaendringer, og den ekstreme urettferdigheten som ligger i at mennesker som bidrar minst til klimaproblemet ofte er de som blir hardest rammet.

Utstillingen er i hovedsak delt inn etter tre geografiske områder, som har fått sitt eget visuelle uttrykk. Fotografen har benyttet seg av teknikken image transfer, der hun ved hjelp av et medium har overført bildene fra laserprint til Hahnemühle kunstpapir. Teknikken er valgt for å gi hvert bilde et særegent uttrykk. Hun har også laget en montasje trykket på aluminium i panoramaformat. Videre er en gruppe portretter rammet inn i klassisk svart ramme og hvit passepartout. I 2019 mottok fotografen 1. plass i Oslo Kamera Klubbs vårkonkurranse for fargepapir, kolleksjon, med disse portrettene.

Jills utstilling på Ly (Toftes gate 41 på Grünerløkka) henger oppe fra 1. november 2020 og utover våren 2021. Følg med på smittevernreglene for Oslo siden gallerier er stengt i perioder.

Se arrangement på Facebook

Mer om Jill Johannessen på globalisfilm.com

Velkommen til utstilling!