Resultat fra fotosprint 07.06.2021 : Tema – Gjenåpning

Alle innleverte bilder 1 til 7 på øverste rad og 8-14 på nederste rad

Rune Bergsvendsen tok denne gangen på seg jobben som fagjury og har kommet med følgende bedømmelse og kommentarer om de de bildene han plukket ut som de tre beste.

1.plass, Bilde nr. 5
Fotograf Roy Trondsen
Dette bildet kunne hatt mange titler – som: modig; eller mann med urinpose, eller altså gjenåpning som var ‘sprintens’ tema. Men la oss begynn med Roland Barthes, en filosof og akademiker som har skrevet bøker i mange sjangre, blant annet om fotografiet i boka «Det lyse kammer» – en skattkiste av en tynn bok som jeg anbefaler alle å lese. I boka snakker han blant annet om et bildets punctum, som er et tilfeldig sted i et «bilde som prikker til meg». Med det mener han for eksempel en «detalj» som kan ha en «latent ekspansjonskraft» som skaper en uro vi ikke greier å overse og som definerer hele bildet. Mannens urinpose er et slik punctum, en detalj som får meg til å tenke: så tøft gjort, være så sugen på å komme ut, at du tar med mat, drikke og potte og legger på dør. Det hadde jeg ikke turt – respekt!
En annen ting er hvordan fargen på posen matcher fargen på teglsteinen i bygget; eller hvordan ‘partylysrøret’ i venstre telthalvdel kan få deg til å tenke på: kommer han fra en fest ned i kjelleren, en gjenåpningsfest med andre likesinnede …

 

2. plass, bilde nr. 3

Fotograf :Tom Simonsen
Der bildet foran står godt på egenhånd, der er bilde nr. 3 mer avhengig av tittelen på oppgaven: gjenåpning. Bildet er en humoristisk og snurrig kommentar til tema – og viktigst: det er godt sett og godt tenkt. Selv om motivet i seg selv ikke setter i gang all verdens forteller-glede, så skaper det – i samspillet med tema – en artig kommentar til begrepet gjenåpning: Er «vedkommende» på vei opp eller ned; vil han/hun ha mer ‘gjemmekontor’, har vedkommende fått nok og vil opp og ut …

 

 

 

 

 

 

3. plass, bilde nr. 8

Fotograf: Petros Goulas
Dette er det gatebildet som best klarer å fang opp en situasjon der det føles som om det er noe som skjer – uten at jeg helt vet hva. Det er noe uavklart ved (eller mellom) de forskjellige menneskene i bildet, som gjør bildet spennende – særlig mannens stirrende blikk. Problemet ved gatebilder ligger jo nettopp i dette – og igjen kan vi her trekke trådene til Barthes: få til et «punctum» i bilder; skape «noe» – som en stemning – som kommer i tillegg til det vi umiddelbart ser.

 

 

 

 

 

Publikumsavstemning

Alle bildene som ble innlevert etter fotosprinten har blitt hengt opp i utstillingslokalene våre i Pilestredet slik at besøkende på utstillingen kunne være med å plukke ut sine favoritter. Denne gangen ble ikke publikumsfavorittene så forskjellig fra hva “fagjuryen” kom fram til. Stemmene ble jevnt fordelt utover alle bildene og på de tre første plassene kom følgende bilder

1.plass – Bilde nr 3 av Tom Simonsen

2.plass – Bilde nr 8 av Petros Goulas

3.plass – Bilde nr 5 av Roy Trondsen og Bilde nr 10 av Janne Myhre Claassen